Zo kun je thuis kindercoachen met jonge kinderen.

Coaching is zo ontzettend leuk. Maar het vraagt wel een bepaald reflectievermogen. Hoe doe je dit met jonge kinderen? En kun je dat als ouders ook thuis?

 

Zelf ben ik moeder van een 7-jarige en een kleuter van 4. En ik gebruik mijn coachingskills regelmatig. En al sinds mijn oudste 2 jaar is. Als ze bang zijn, bij driftbuien, verlatingsangst, verdrietjes, verlegenheid, gedrag waar je nou niet zo blij van wordt, bedenk het maar.

 

Ik doe dit door middel van verhalen. Of liever gezegd: metaforen. Ik bedenk een verhaal wat gespiegeld is aan wat er speelt. En ik laat ze lekker zelf de oplossingen bedenken. 

 

Ook in mijn praktijk gebruik ik regelmatig spiegelverhalen. Ik schrijf ze voor kinderen die verdrietig zijn, bij verhuizingen, ziekenhuisbezoek. Dit kunnen ouders thuis voorlezen.

 

Hier thuis hebben we inmiddels al een heel dierenbos vol. Een eekhoorntje, die liever niet wil dan zijn mama 's avonds weggaat en dan heel hard begint te huilen. Een piepermuis, die steeds met een heel zielig stemmetje praat, zodat alle dieren al snel genoeg van haar hebben. Een vos die het speelgoed niet wil delen. Een das, die het bijltje erbij neer wil gooien als er een grote steen op zijn pad ligt. Je snapt misschien (en herkent) dat dit vele issues zijn die in ons gezin hebben gespeeld ;-).

Soms laat ik de lievelingsknuffel -wat toevallig- bijna hetzelfde probleem hebben. En dan vraag ik de meiden of ze tips hebben of wijze raad. Komen de prachtigste oplossingen voorbij!

 

Wil je ook een metafoor maken? Hierbij een stappenplan:

1) Wat is het probleem voor het kind?

2) Kies een dier, knuffel, figuur of wat dan ook wat bij de belevingswereld van het kind past.

3) Bedenk een soortgelijk probleem voor dit dier. Bij jonge kinderen kun je het bijna letterlijk overnemen, bij oudere kids kun je het iets meer verpakken.

4) In het begin van het verhaal komt het probleem meerdere keren terug, bouw de frustratie hierbij op. Er móet een oplossing komen. 

5) Vertel interactief: vraag tussendoor aan je kind wat hij/zij ervan vindt, is het handig, kan het anders?

6) Wanneer de nood van verandering in het verhaal is opgebouwd, vraag je kind naar een oplossing. Hoe zou je kind dit aanpakken? 

    Tip: Als je kind 'weet ik niet' antwoordt, vraag dan 'en als je het wél wist, wat zou je dan zeggen?'

7) Maak er samen een eind goed, al goed van.

 

Je kunt het verhaal meerdere keren vertellen, herhaling vinden kleuters heerlijk. En wanneer je kind dit probleem weer heeft, kun je hem/haar herinneren aan het verhaal en hoe ze dit kunt oplossen.

 

Wees creatief, leef je uit. En heb er plezier in!