Acht tips om meer te genieten van je dag!

 

 Herken je dat? Honderd ballen in de lucht houden. Het begint al ’s ochtends bij het opstaan. Kinderen aankleden, lunchtrommetjes klaarmaken, gejengel, nét op tijd op school. En dan zelf naar je werk of er ligt nog een berg was. De dag vliegt om en bij het naar bed gaan heb je het gevoel dat je bijna niets hebt gedaan, behalve rennen. Pfff, heel vermoeiend. En de volgende ochtend? Begint het riedeltje gewoon opnieuw.

 

Als íets van bovenstaand je bekend voor komt, lees dan verder. Want onderstaande tips maken dat je veel meer van je dag kan genieten.

 

 

Tip 1: Maak een to-do lijstje.

 

Voor je naar bed gaat, maak je een lijstje met dingen die je morgen wilt doen. Zet er een paar dingen op, niet te veel. Een paar doelen. Want je wilt dat het zeker slaagt. Ook ‘simpele’ klusjes, zoals vaatwasser uitruimen zet je hierop. Begin, als dit kan, zo vroeg mogelijk dit lijstje af te werken. En streep door. Het geeft je brein een goed gevoel je doelen, hoe klein ook, te behalen. En zo heb je waarschijnlijk nog een stuk dag over, waarop je eventueel nog extra dingen kan doen. Maar dit hoeft niet. Je kunt ook gaan genieten van je geklaarde klussen!

 

 

 

Tip 2: Pauzeer met aandacht.

 

Heb je even tijd voor een kop koffie of thee? Drink dit met aandacht! Dus niet met de krant voor je neus, of, nog erger, scrollend over je mobiel. Leg alles aan de kant, proef en ervaar. Mooi mindful-momentje!

 

 

 

Tip 3: Neem wat afstand.

 

Ruziënde kinderen? Zeurende peuter? Als je het vanaf een afstand gaat bekijken, ziet het er heel anders uit. Als je net doet alsof het op een tv afspeelt, lijkt het onuitstaanbare gedrag van je engeltje soms ineens komisch. Of aandoenlijk. In elk geval is het fijn dat je zelf niet in de emotie wordt meegetrokken. En zo kun je ook beter en kalmer reageren. Winwin!

 

 

 

Tip 4: Ga naar buiten.

 

Ja, ook als het regent. Trek die (hippe) regenjas aan en ga! Wedden dat je, hoe drijfnat je ook bent, een beter gevoel hebt dan wanneer je binnen blijft hangen?

 

 

 

Tip 5: Vermijd negatieve gedachten.

 

Van negatieve gedachten krijg je een negatief gevoel. En, hoe onwennig dit ook klinkt: gedachten maak je zelf. En ze zijn niet (altijd) waar. Blokkeer negatieve gedachten of draai ze om. Zo kan “Ik kom aan niets toe” bijvoorbeeld worden “Ik heb al drie dingen van mijn lijstje (tip 1) gedaan”. Echt, je zult merken dat het je gevoel beinvloedt.

 

 

 

Tip 6: Glimlach

 

Ook al voel je je down, trek je mondhoeken omhoog. Zodra je het doet, gebeurt er iets in je brein waardoor je je al iets beter voelt. Misschien ziet het er wat apart uit, gewoon doen.

 

 

 

Tip 7: Zuchten.

 

Misschien heb je het niet door, maar als je het druk hebt vergeet je vaak te ademen. Je houdt het vast of je ademhaling blijft hoog en oppervlakkig. Zo krijgt spanning meer kans zich in je lichaam te nestelen. Haal regelmatig even diep adem en zucht dan hoorbaar uit. Hè, hè…

 

 

 

Tip 8: Wees dankbaar

 

Voor je naar bed gaat: waar ben je dankbaar voor? Welke momenten van de dag waren speciaal voor jou? Hoe klein ook, er is altijd wel iets te vinden. De zon door de ramen, slappe lach van je kind. Het feit dat je gezond bent. Dat de kachel thuis brandt. Zo sluit je de dag positief af.

 

 

Good luck!

 

Word de mooiste versie van jezelf!