Hoe doorbreek je ongewenste familiepatronen?

Met de feestdagen voor de deur worden we weer bewuster van onzichtbare familiepatronen. Een onbestemd gevoel, irritatie, conflicten, onzekerheid. Iets waar je je vinger niet op kan leggen, maar je voelt je duidelijk niet op je gemak. Het kan allemaal hier mee te maken hebben.

 

Wat zijn familiepatronen?

Familie-patronen zijn onzichtbare, vaak onuitgesproken regels die je als familie met elkaar hebt. Een familiecredo. Als kind voel je dit al feilloos aan. Een thema kan zijn dat je niet over gevoelens praat. Zo kan er een hele grote roze olifant in de kamer staan en wordt er alleen over koetjes en kalfjes gepraat. Of het credo is 'Kop ervoor'. Leuk, als je net met een burnout thuis zit. Misschien gaat het bij jouw familie steeds over geld? Of wordt er constant over anderen gekletst? Zo'n avond kan erg vermoeiend zijn. 

 

 

Overnemen van gevoelens

Dan is er nog het overnemen van emoties, vaak van ouder op kind. De ouder heeft zoveel angst, woede of verdriet bij zich, dat het kind dit voor de ouder is gaan dragen. Uit liefde. Of uit loyaliteit. Meestal is de ouder helemaal niet bewust dat hij/zij dit doorgeeft. Wel herkent de ouder zichzelf in het kind -wat lijkt t toch op mij- . Niet doorhebbend dat het kind een deel van vader of moeder op zich heeft genomen.

 

Bewustwording

In de decembermaand komen we vaak weer terug in onze oude setting, als gezin van herkomst bij elkaar. De kans dat je in je oude patroon glijdt, is dus groot. Wil je hier iets mee doen, is het belangrijk dat je deze familiepatronen herkent. Van te voren kun je eens rustig bedenken hoe jij je wilt voelen, wat bij jou hoort en wat niet. Boos worden op wat jou als kind is doorgegeven hoeft niet. Familiepatronen en het overdragen van emoties is bijna altijd een onbewust proces. De ouder weet niet beter. Sterkter nog, vaak is het de ouder ook doorgeven.

 

Je hebt een keuze

Wil je verandering aanbrengen in jouw familiepatroon? Begin dan met jezelf. Hoe graag we dat ook willen, we kunnen een ander niet veranderen. Wel hoe je er zelf mee omgaat. Ieder heeft zijn eigen verantwoording. 

Kijk met liefde naar jezelf én naar de ander. Dan kan het proces van loslaten beginnen. 

 

Word de mooiste versie van jezelf!