Kids Loodsing: Anti - monsterspray en andere tips bij angstige kleuters.

Al zeg je 100 keer tegen je kleuter of peuter dat monsters niet bestaan: ze geloven je vaak niet. Dit komt omdat kinderen van deze leeftijd geen onderscheid kunnen maken tussen fantasie en werkelijkheid. We noemen dit dan ook 'de magische fase'. 

Ze zullen je vaak vragen of iets echt is of niet en dan weer opnieuw bevestiging zoeken, omdat het voor ze moeilijk is te overzien. 

Kinderen die bang zijn, kun je dus maar moeilijk gerust stellen door te vertellen dat iets niet bestaat.

Vandaag maakte ik anti-monsterspray met mijn kleuter. Die sprayen we voor het slapen gaan in de kamer en op de gang. Zodat geen enkel monster het nog aandurft naar binnen te komen. 

Wat ook kan helpen bij bange kinderen is ze te laten voelen hoe dik de muren zijn, hoe stevig de deur op slot zit enz. 

Als een kind heel erg bang is, kun je het kind ook vragen zich het monster eruit ziet. En wat is dan het állerengste aan het monster? Verander dat in iets grappigs. Het kan zijn dat de enge mond een kusmondje met roze lippenstift wordt. Of de ogen lange, schattige wimpers krijgen. Of een gek hoedje op het hoofd, een jurkje aan, een monster die een leuk dansje doet. Door het al hardop uit te spreken, ziet het kind dit al voor zich. Een monster die om zijn mama roept, doet het hier erg goed.

Door dit nieuwe, grappige monster te laten tekenen, verander je helemaal het enge beeld en daarbij ook het bange gevoel. 

Zo kan je kind weer lekker en onbezorgd gaan slapen. 

 

PS: ik gebruik de olie van Young Living (lavendel en stress away) i.c.m. water, maar parfum, bodyspray of dergelijke werkt natuurlijk ook prima!