Goede voornemens. Zo zorg je dat ze slagen!

Nieuw jaar, nieuwe kansen! 2019 is al bijna in zicht. Veel mensen nemen zich voor dingen anders te gaan doen. De eerste dagen, weken, gaat dit vaak voortvarend. Maar na een tijdje verzand je toch weer in je oude patroon. Hoe zorg je voor blijvende verandering? Lees dan verder en volg het stappenplan!

 

Stap 1: Schrijf op wat je niet meer wilt

En dan bedoel ik, schrijf heel specifiek op wat je dan nú doet wat je niet meer wilt. "Ik wil mezelf niet meer wegcijferen" is bijvoorbeeld echt te vaag. Wat dóe je dan precies. Hoe doe je? Wanneer en hoe vaak? Hoe concreter, hoe beter.

 

Stap 2: Schrijf op wat je wél wilt. 

Ook hierbij: wees concreet! Een hele bekende kreet is "Ik wil meer balans in werk, gezin en me-time". Bedenk dan voor jezelf hoe je nieuwe situatie eruit ziet. Hoe doe je, wat doe je, hoe reageer je? Wat is balans voor jou? Hoeveel tijd besteed je waaraan? Fantaseer de meest ideale situatie voor jezelf. Doe je ogen dicht, en zie jezelf dit doen. Noteer, tekenen, schilder oid dit. 

 

Stap 3: Zet de plussen en minnen op een rijtje.

Maak een lijst met alle nadelen van hoe je het nu doet. Vast genoeg te vinden.

En.. nu komt 'ie.. maak een lijst van alle voordelen. Ja, ze zijn er echt. Dus graaf, zoek, achterhaal! Want dit is waarom je dit nog in stand houdt!

Ditzelfde lijstje van voor- en nadelen maak je ook van je gewenste situatie. En juist de voordelen van de 'oude' situatie en de nadelen van de 'nieuwe' situatie zijn zo belangrijk. Wil je dit opgeven? Als je hier volmondig JA! op antwoordt, heb je een goede te pakken: motivatie.

Erken ook welke smoezen je gebruikt iets nog niet te doen. En of hier overtuigingen op zitten ("Tsja, na een drukke werkdag kan ik niet meer sporten hoor" of "Roken is zo gezellig".)

 

Een voorbeeld: je wilt in het nieuwe jaar meer bewegen. Hier zit natuurlijk een hele lijst met voordelen aan: het is gezond, je voelt je fitter, minder ziekte (en ziektekosten), energie enz enz. We kennen ze allemaal. Wat je nu doet is het tegenovergestelde: 's avonds op de bank hangen. Niet gezond, futloos, slecht gevoel over jezelf. Toch zit aan dit laatste een groot voordeel: het kost weinig energie! En daar zijn we met z'n allen toch oorspronkelijk op ingesteld. Vroeger, als jagers, ging je niet voor je lol 's avonds nog een eindje joggen. Die energie kon je beter besparen. Vandaar dat velen toch moeite hebben van die bank af te komen (zo niet, Lucky you). Ook een voordeel, het is lekker veilig. Je komt geen vreemde mensen tegen, er is niemand die direct wat van jou vindt. Allemaal voordelen van het bankhangen. 

 

Stap 4: Maak een planning.

Toch besloten er helemaal voor te gaan? Top! Maak een planning hoe je dit nieuwe gedrag gaat doen of oefenen. Hoe vaak? Welke tijden? Dit moet, anders doe je het niet. Zoek support, vertel het mensen. 

Weet dat het 40 dagen duurt voordat je hersenen een nieuwe verbinding heeft gemaakt (zichtbaar op MRI). Zolang duurt het dus om iets nieuws je eigen te maken. De oude verbindingen zijn een soort dikke, brede paadjes geworden door veelvuldig gebruik, logisch dat je hier snel in vervalt. Oefenen, oefenen, oefenen dus!

 

Stap 5: Vieren!

Vier elke overwinning! Ben je 1 keer deze week naar de sportschool gegaan? Goed gedaan! Heb je een uurtje vrij voor jezelf gepland? Fijn! Kijk hierbij naar wat wél is gelukt, hier krijg je zelfvertrouwen van! 

 

Stap 6: Evalueren

Is het na een tijdje gelukt? Gefeliciteerd! 

Nog niet? Niet getreurd. Kijk nog eens kritisch naar stap 3 en probeer het op een andere manier! Als je écht wilt, kun je zo veel!

 

Een heel fijn 2019!